15 Απρ 2010

Καινούργια Παπούτσια - Mizuno Wave Harrier 2

Χθες ήρθαν στο ταχυδρομείο και τα καινούργια μου παπούτσια! Ένα ζευγάρι Harrier 2 της Mizuno.

Θα πει κανείς, κάτσε ρε φίλε, εσύ όλο barefoot μας λες και αγόρασες παπούτσια;
Εξηγούμε λοιπόν. Όπως έχω πει τα περισσότερα τρεξίματα μου πλέον τα έκανα με τα Vibram Five Fingers. Όμως σε αγώνα δεν τολμάω να πάω ακόμα με τα Vibram. Αυτό που φοβάμαι περισσότερο είναι να μη σπάσω κανένα δάχτυλο σκοντάφτοντας σε καμιά πέτρα η ρίζα. Γιατί όπως και να το κάνεις λίγο η κούραση λίγο τα πολλά χιλιόμετρα λίγο η πίεση να πας γρήγορα, δεν θέλει και πολύ.

Mizuno Wave Harrier 2

Τα πρώτα μου παπούτσια για τρέξιμο ήταν ένα ζευγάρι Asics Trabuco. Συμπαθητικά. Με αυτά έτρεξα και τους δύο τελευταίους αγώνες. Μετά τα Asics έτυχε να πάω ένα ταξίδι στην Αμερική και είπα να εκμεταλλευθώ την ισοτιμία και την γενικότερη φθήνια εκεί, και να πάρω ένα ζευγάρι "καλά" παπούτσια. Πήρα λοιπόν τα Salomon XT -Wings. Αυτά με ταλαιπώρησαν ένα χρόνο. Οι περισσότεροι δρομείς βουνού πίνουν νερό στ' όνομά τους αλλά εγώ χειρότερο παπούτσι δεν έχω βάλει. Με πόνεσαν όπου μπορούσα να φανταστώ, ενώ έβγαζα φουσκάλες κάθε φορά κι αλλού. Όλοι λένε όμως τόσο καλά λόγια κι επέμεινα, αλλά είς μάτην. Τελικά μετά από το Σχίνιαθλο είπα δεν πάει άλλο, και πήγα για καινούργια. Δοκίμασα πολλά, μεταξύ των οποίων και τα Harrier τα οποία μου άρεσαν πολύ αλλά φοβήθηκα καθώς έχουν "λίγη σόλα" και πήρα κάτι με πολύ cushioning και support (ότι λέει το common sense των παπουτσιών και των πονεμένων ποδιών) τα Brooks Adrenaline.
Αλλά παράλληλα πήρα και τα Vibram γιατί κάτι μου έλεγε ότι η λύση δεν είναι στο πολύ Cushioning αλλά στο καθόλου. Έτσι το φθινόπωρο και τον Χειμώνα έκανα τους πειραματισμούς μου με τα δύο εκ διαμέτρου αντίθετα παπούτσια κι έτσι φτάσαμε εδώ. Τα  Adrenaline δεν είναι άσχημα παπούτσια αλλά αφου συνήθισα τα Vibam οτιδήποτε έχει πολύ σόλα μου φαίνεται πολύ ασταθές, αποκομμένο, βαρύ. Αυτό που με ενοχλεί κυρίως είναι η αστάθεια που νιώθω όταν το παπούτσι έχει χοντρή σόλα.

Brooks Adrenaline ASR
Έτσι λοιπόν αποφάσισα να πάρω ένα καινούργιο ζευγάρι  όσο πιο minimal γίνεται. Κι επειδή τα Harrier τα είχα δοκιμάσει και μου άρεσαν τα παράγγειλα. Χθες λοιπόν τα παρέλαβα και μετά τη δουλειά τα πήγα για μια βόλτα. Έτρεξα 12 χιλιόμετρα μόνο μονοπάτια στο Σέιχ Σου. 

Τα Harrier είναι πολύ ελαφριά και με λίγη σόλα. Καταλαβαίνεις που πατάς. Είναι το πρώτο παπούτσι που φοράω που νιώθω τόσο καλά το έδαφος. Έχουν κάτι από τη αίσθηση των Vibram. Την έλλειψη cushioning την καταλαβαίνεις κυρίως στην κατηφόρα. Πολύ καλή πρόσφυση, συγκρίνω κυρίως με τα Salomon γιατί όλα τ΄άλλα που έχω βάλει δεν τα κατάφερναν καλά. Δεν με ενόχλησαν πουθενά και δεν με προβλημάτισαν καθόλου. Άν δεν έτρεχα με τα Vibram ίσως να μου φαινόντουσαν πολύ λεπτά, αλλά εμένα ίσα ίσα μου αρέσει αυτό. Κυρίως όμως έχω μια αίσθηση ασφάλειας ότι το πόδι μου πατάει σταθερά και δεν παλαντζάρει πάνω σε μια χοντρή σόλα.


Τα ευχαριστήθηκα πολύ και αν συνεχίσουν έτσι θα είμαι πολύ χαρούμενος που βρήκα ένα ζευγάρι παπούτσια να συμπληρώνουν τα Vibram και τις πατούσες μου.
Η πρώτη εντύπωση λοιπόν άκρως θετική. Θα επανέλθω στο μέλλον όταν θα έχω ολοκληρωμένη άποψη.

Μένει να βρω να δοκιμάσω και τα New Balance ΜΤ 100...

4 σχόλια:

  1. Ενδιαφέρον.... φαντάζομαι άμα φορέσεις τα Brooks Cascadia με την χοντρή off-road σόλα θα νομίζεις ότι φοράς πλατφόρμες όπως οι έφηβες :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κοίτα τα Cascadia ,τα δοκίμασα κι αυτά, είναι σαν τα Adrenaline ως προς το cushioning. Τα Αdrenaline είχαν περισσότερο support (πιο σκληρά από μέσα) για να διορθώνουν το pronation.

    Πάντως όντως μετά τα vibram με όλα αυτά νιώθω πολύ ανασφαλής. Νομίζω ότι θα γυρίσει το πόδι μου. Τα mizuno είναι προς το παρών πολύ καλά. Έκανα κι ένα 30αρι στον Χορτιάτη, και θα κάνω κι αυτό το ΣΚ στα Γρεβενά άλλα 30. Τη τρίτη έκανα κι ένα 13αρι μόνο μονοπάτια στο Σειχ Σου σβέλτα με τα Vibram και χάρηκα γιατί μου βγήκε πολύ ευχάριστο. Αρχίζω να δίνω ονόματα στις πέτρες ;)

    Γενικά ο συνδυασμός Vibram - Mizuno Harier φαίνεται να δουλεύει και στο μυαλό κι στο πόδι, γιατί με όλα τ' άλλα είχα αρχίσει να γίνομαι σχιζοφρενής!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα ήθελα να σε ρωτήσω αν μετά από κάποιο χρονικό διάστημα νιώθεις τις τάπες. Έχεις δοκιμάσει τα Inov-8;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα Inov8 δεν τα έχω δοκιμάσει. Ώς προς τις τάπες, δεν τις νιώθω όταν τρέχω στο βουνό. Μόνο αν τρέξω σε άσφαλτο ή τσιμέντο τις νιώθω λίγο. Αλλά εγώ τρέχω και με τα vibram, οπότε το πέλμα έχει συνηθίσει σε πολύ πιο σκληρές "τάπες" ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή