31 Αυγ 2009

Σχίνιαθλο, Το πρόγραμμα προπόνησης μου

Όταν αποφάσισα αν τρέξω το Σχίνιαθλο, επειδή ήμουν πολύ ανασφαλής για το αν θα τα καταφέρω, ξεκίνησα κάνοντας ένα τεστ. Έτρεξα ένα περίπου σπριντ τρίαθλο μόνος μου. Μάλλον ανορθόδοξο γι αρχή αλλά τι να κάνουμε. Τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά. Κολύμπησα 500 μέτρα σε κάτι παραπάνω από 10 λεπτά, ποδηλάτησα 24 χλμ σε 48 λεπτά και μετά έτρεξα 4.5 χλμ σε 30 λεπτά. Όλα αυτά όχι σε ρυθμό αγώνα αλλά συγκρατημένα.

Μετά το τεστ ενθουσιάστηκα. Πήρα την απόφαση να κατέβω στο σπριντ. Το συζητούσα με τον Αλέξη και έλεγα ότι καλά θα ήταν να πήγαινα και στον ψυχοβγάλτη αλλά 20 χλμ τρέξιμο σε 6 βδομάδες δεν το' χα. Τότε μου πε "Μα είναι 15χλμ το τρέξιμο".

Εκείνη τη στιγμή πάρθηκε η απόφαση. Στόχος σίγουρος το σπριντ, προπόνηση για τον ψυχοβγάλτη και βλέπουμε.

Ο ψυχοβγάλτης είναι 1.5 χλμ κολύμπι, 60 χλμ ποδήλατο και 15 χλμ το τρέξιμο. Άνοιξα το βιβλίο Training Plans for Multisport athletes και άρχισα να ψάχνω. Καθώς ο ψυχοβγάλτης στέκεται ανάμεσα στο Ολυμπιακό και το Half-Ironman κοίταξα αυτά τα προγράμματα. Είχε ένα για Ολυμπιακό σε 6 εβδομάδες το οποίο μου φάνηκε εξαιρετικά εύκολο έως αστείο. Καλό σημάδι. Μετά πήγα στο Half σε 12 βδομάδες. Αυτό μάλιστα. Έως 10 ώρες ανά βδομάδα η δυσκολότερη εβδομάδα. Κάτι τέτοιο θα προσάρμοζα. Κι έτσι έφθασα εδώ.

Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή κολύμπι. 1.5-2.0 χλμ. Φροντίζω το 1.5 χλμ να είναι συνεχόμενο για να συνηθίσω την απόσταση. Δεν κάνω drills γιατί τέτοια ώρα τέτοια λόγια. Δεν είμαι καθόλου σίγουρος τι να κάνω για να γίνω ταχύτερος οπότε μένω σε αυτά που ξέρω και απλά εξοικειώνομαι με την απόσταση.

Τρίτη - Πέμπτη τρέξιμο στο βουνό. Τρίτη σε μονοπάτι και πέμπτη σε δασικό. Τρέχω στο βουνό γιατί στο βουνό μου αρέσει. Σκόπευα της τρίτης να είναι πιο δυνατό και της πέμπτης χαλαρό με κάποια intervals γρήγορα, αλλά δυστυχώς την τελευταία Πέμπτη ενθουσιάστηκα πήγα για ρεκόρ, και την άλλη μέρα ένοιωσα το πρώτο ανεπαίσθητο τσίμπημα στο γόνατο. Ο λόγος που έβαλα τρέξιμο και τις δύο μέρες είναι ότι αυτό είναι το αδύνατο σημείο και θέλω να βελτιώσω.

Σάββατο brick. Το τελευταίο Σάββατο έκανα 25 χλμ ποδήλατο 11 χλμ τρέξιμο. Νομίζω είναι μεγαλύτερο από όσο θα έπρεπε (σύμφωνα τουλάχιστον με το βιβλίο) αλλά έπρεπε να δοκιμάσω να δω αν μπορώ να βγάλω τον ψυχοβγάλτη. Άτιμη ψυχολογία.

Κυριακή κάνω βασική αντοχή στο ποδήλατο με στροφάρισμα 90+ όπου μπορώ (δεν κάνω σε flat). Έφτασα 3 ώρες χθες.

Πάνω κάτω αυτό είναι. Προσπαθώ να μην ενθουσιάζομαι και φορτώνω, γιατί φοβάμαι τα γόνατα αλλά δεν το καταφέρνω πάντα. Η προπόνηση του Σαββάτου όμως με ανέβασε πάλι. Μετά το τσίμπημα στο γόνατο την Παρασκευή το πρωί, ξεκίνησα το σαββατιάτικο τρέξιμο μαγκωμένος, αφού είχα στροφάρει σαν τρελός στο ποδήλατο να το ζεστάνω. Έτρεξα με μικρό ταχύ βηματισμό σε χωμάτινο και ελαφρώς αμμώδες τερέν στην παραθαλάσσια περιοχή του ποταμού Επανωμής. 11 χλμ σε ρυθμό 6.5 λεπτά ανά χλμ και το γόνατο δεν έκανε κίχ. Ευτυχώς. Μετά βέβαια τα πόδια ψηλά και πάγος στα γόνατα για τον φόβο των Ιουδαίων.

Έπιασα 8,5 ώρες την προηγούμενη εβδομάδα. Καλά είναι.

Αυτή τη βδομάδα λέω να συγκρατηθώ. Έχω αρχίσει να νιώθω και την κούραση. Τέταρτη εβδομάδα άλλωστε. Μάλλον το αυριανό τρέξιμο το κάνω χαλαρό ΜΤΒ. Το πρόβλημα είναι ότι και η άλλη βδομάδα είναι κουτσή λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων. Θα κάνω μετατροπές. Γιατί καλά τα λένε τα βιβλία αλλά η ζωή δεν πάει με κύκλους των 4 εβδομάδων.

Μέχρι τώρα καλά πάνε τα πράγματα. Ελπίζω τουλάχιστον. Αν προστατέψω τα γόνατα... το' χω.

Βουρ για τον ψυχοβγάλτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου