16 Σεπ 2009

Χαμογελάστε, είναι μεταδοτικό

και όχι μόνο χαμογελάστε, αλλά και αθληθείτε, κόψτε το τσιγάρο, αδυνατίστε κλπ κλπ.

Είναι όλα μεταδοτικά. Τουλάχιστον αυτό ισχυρίζεται αυτό το άρθρο των New York Times βασισμένο στην έρευνα δύο ερευνητών του Harvard. Η έρευνα βασίζεται σε στατιστική ανάλυση στοιχείων από την Framingham Heart Study, στοιχείων που έχουν να κάνουν με τη κοινωνική δικτύωση. Τάσεις για χαρά, αδυνάτισμα ή παχυσαρκία, υγιεινή ζωή κλπ φαίνεται πως επηρεάζονται από τον κοινωνικό περίγυρο και είναι κατά κάποιον τρόπο μεταδοτικά.

Τώρα θα πει κανείς σιγά το εύρημα. Δεν θέλει και πολύ μυαλό για να καταλάβει κανείς ότι αν βρίσκεσαι ανάμεσα σε μη καπνιστές στο τέλος θα κόψεις το τσιγάρο ή αν όλοι γύρω σου τρώνε περισσότερο στο τέλος θα καταλήξεις να τρως κι εσύ περισσότερο.

Η συγκεκριμένη έρευνα όμως έχει και κάποια όχι τόσο προφανή συμπεράσματα. Πρώτον όσο πιο κοινωνικά δικτυωμένος είναι κανείς τόσο περισσότερο χαρούμενος είναι. Ενώ είναι προφανές ότι αν κανείς είναι όλη μέρα ανάμεσα σε χαρούμενους ανθρώπους θα είναι πιο χαρούμενος, γιατί το απλό γεγονός ότι έχει περισσότερους φίλους να τον κάνει πιο χαρούμενο; Σας προτρέπω να διαβάσετε το άρθρο για να δείτε την ενδιαφέρουσα εξήγηση.

Δεύτερον. Όχι μόνο αν κάποιος κάνει παρέα με μη καπνιστές έχει περισσότερες πιθανότητες να κόψει το τσιγάρο (μπορεί κανείς να καταλάβει τις πρακτικές δυσκολίες του να καπνίζεις ανάμεσα σε μη καπνιστές), αλλά και το να έχει φίλους μη καπνιστές ακόμα και σε μεγάλη απόσταση (σε άλλη πόλη πχ) αυξάνει τη πιθανότητα του να κόψει το τσιγάρο. Αυτό το εύρημα, ότι δηλαδή οι φιλίες ακόμα και από μεγάλη απόσταση επηρεάζουν είναι πολύ ενδιαφέρον. Και αυτό γιατί εξηγεί πως τόσος κόσμος όπως εγώ βρήκαμε και κάναμε φιλίες και κοινότητες στο διαδίκτυο με αντικείμενο την ποδηλασία το τρέξιμο κλπ και πως αυτές επηρεάζουν την ζωή μας αλλά και των κοντινών μας ανθρώπων.

Ακόμα πιό ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι όχι μόνο επηρεαζόμαστε από τους φίλους μας αλλά και από τους φίλους τους. Δηλαδή η επιρροή μπορεί να παραλείψει έναν σύνδεσμο και να εμφανιστεί στον επόμενο!

Με απλά λόγια αν θέλετε να αρχίσετε το τρίαθλο συστήστε το blog μου σε κάποιον φίλο σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου